Politieschool vertrekt na 70 jaar uit Antwerpen naar Ranst.140 aspirant-inspecteurs gaan te voet naar hun nieuwe stek.



Vrijdag stappen 140 aspirant-inspecteurs van de Luchtbal in Antwerpen naar de terreinen van Campus Vesta in Ranst. Met deze symbolische tochtvan 20 kilometer valt het doek over een lange geschiedenis van de politieschool in Antwerpen.

Gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor veiligheid is er zeker van dat de politieopleidingen een veelbelovende toekomst tegemoet gaan: "De Antwerpse politieschool heeft letterlijk én figuurlijk een lange weg afgelegd. Naast een nieuw ultramodern opleidingscentrum, is vooral de samenwerking en integratie met de opleidingen van brandweer en dringende geneeskundige hulpverlening een nieuwe mijlpaal voor de politieopleidingen."

De politieschool groeide in de schoot van het grootste Vlaamse politiekorps nl. dat van de stad Antwerpen. Einde jaren '40 startte een eerste vorm van opleiding binnen de stedelijke politie. Halfweg jaren '70 was er echt sprake van een gestructureerde opleidingscyclus, duurtijd 3 maanden theorie, later verlengd met een praktisch luik.

De opleidingen gingen eerst door in de Zwartzusterstraat, dan in de Bogaerdestraet, in de Oudaan om dan begin jaren '80 haar intrek te nemen in gebouw B van de toenmalige kazerne op de Noorderlaan waar een opleidingscentrumwerd uitgebouwd. In 2006 nam het provinciebestuur de rol over van de stad Antwerpen als organisator van de politieopleidingen over.

De gebouwen werden tot nu nog gehuurd van de stad. “Verder huren was geen optie,” vertelt gedeputeerde Bart De Nijn “het was vanaf de overname van de politieschool duidelijk dat de stad deze gebouwen zelf wil gebruiken, daarom werd in het contract een jaarlijks stijgende huurprijs voorzien."

Door de verhuis naar Ranst krijgt het geïntegreerde opleidingscentrum Campus Vesta steeds meer en meer haar definitieve vorm. Gedeputeerde Bart De Nijn: "In 2007 beslisten we om onze provinciale opleidingen voor politie, brandweer en dringende geneeskundige hulpverlening samen te brengen op de terreinen van PIBA in Ranst.

Momenteel wordt daar de laatste hand gelegd aan een gloednieuw opleidingscentrum waar alle opleidingen voor hulpdiensten zullen doorgaan. Letterlijk én figuurlijk heeft de politieschool een lange weg afgelegd om nu in Ranst een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan. Niet enkel door de nieuwe gebouwen maar en vooral door de samenwerking met de andere opleidingen in één multidisciplinair opleidingscentrum."

         
Campus Vestais het Provinciale Vormingscentrum voor brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en politie. Het Autonoom Provinciebedrijf is een fusie tussen de vroegere brandweerschool PIBA en de politieschool PPA. Door de opleidingen van de verschillende hulpdiensten samen te brengen, wil het Antwerpse provinciebestuur samenwerking en multidisciplinaire oefeningen stimuleren. Campus Vesta is gevestigd in Emblem (Ranst) op een terrein van 37 ha.